Quines atencions necessiten les plantes

Les plantes ens ofereixen la seva màgia fent agradable qualsevol racó de la casa, a l’interior on alegren finestres i espais, i a l’exterior, transformant en jardins les nostres terrasses, patis i entorns.

Les plantes a la natura són molt resistents en el seu propi hàbitat perquè tenen a la seva disposició tot allò que necessiten. Quan adquirim una planta i ens l’emportem a casa ens fem responsables de la seva cura ja que sense la nostra ajuda no sempre podrà disposar de tot el que necessita i haurem de proporcionar unes cures mínimes però importants perquè pugui mantenir-se sana i bella.

Encara que hi ha unes cures generals, cada planta necessita unes cures especials que és bo conèixer. Avui dia podem accedir fàcilment a molta informació específica per a cada planta. A Internet podem buscar sobre les cures concretes que necessita un tipus de planta o un altre. En moltes ocasions aquests petits detalls influeixen en el seu desenvolupament.

Per oferir-los el millor entorn cal aproximar-se a les condicions que necessita i que probablement tindria en el seu medi natural. Per exemple una planta pot notar molta diferència entre el clima a Igualada o el clima en una altra zona. La planta tindrà en compte per al seu desenvolupament la quantitat de llum, la quantitat i qualitat de l’aigua que rep, els nutrients que necessita i que hem de posar a la seva disposició perquè mantingui un desenvolupament saludable.

Una planta ens decora de forma bella l’espai, però si no li oferim cap atenció serà difícil que pugui mantenir-se en bones condicions amb el pas el temps. El més probable és que pateixi per falta d’aigua i que no trobi la llum i els nutrients necessaris per créixer i desenvolupar-se amb normalitat. El seu estat es deteriora, el seu aspecte s’entristeix i finalment pot ser víctima de malalties a l’estar mancat de fortalesa per defensar-se.

Generalment, encara que no sempre, l’aigua que més els agrada és l’aigua de pluja. Si no tenim aigua de pluja haurem de fer servir l’aigua de l’aixeta però és bo deixar-la reposar unes hores o durant tota la nit perquè el clor s’evapori.

Quan reguis no esquitxis les fulles i flors que estiguin al sol, especialment en hores de calor, perquè les gotes a el sol són com lents que poden produir-li cremades.

Si tenim pensat passar uns dies fora de casa és important que no els falti aigua durant l’absència. Hi ha moltes formes creatives per proporcionar-reg automàtic encara que sigui una mica rústic, a força de cordons i un petit dipòsit. A les botigues especialitzades com a El Silu pots sol·licitar una opinió experta en plantes per adquirir algun sistema de reg adequat per a les plantes. A vegades algun familiar o conegut de confiança pot fer-se càrrec de la cura.

Igual que a nosaltres, a les plantes tampoc els agraden els canvis forts de temperatura. Per això no és convenient el reg en hores de màxima insolació. Agraeixen el reg en les primeres o últimes hores del dia. En èpoques fredes cal tenir una especial cura amb les gelades si les plantes es troben a l’exterior.

Si les plantes es troben en tests petites necessiten un reg més freqüent que les plantes que disposen de testos més grans. Si per recollir l’aigua i evitar vessaments utilitzem plats hem de posar alguns objectes, com unes pedretes per exemple, entre el plat i el test per evitar que l’aigua s’acumuli a les arrels perquè poden emmalaltir.

Si la terra està molt seca és possible que no li doni temps a amarar i es vessi ràpidament. En aquest cas podem augmentar la freqüència del reg fins que la terr

a recuperi un nivell adequat d’humitat o fins i tot submergir el fons del test en un recipient amb aigua i durant una bona estona fins que la terra va deixar de tenir set. Després tornem a retirar l’aigua sobrant per evitar que romangui entollada.

Si notem que hem regat massa una planta, podem usar algun truc senzill per retirar l’excés d’aigua. Una bona idea pot ser l’ús de paper de cuina en contacte amb la zona inferior del test. Un cop es xopa l’anem canviant per paper sec. A les plantes amb excés d’humitat baixarem la freqüència de reg.

Els bons cuidadors es preocupen per conèixer la quantitat necessària d’aigua de reg i amb el temps, experiència i molta observació arriben a contactar amb la planta per saber quin tipus d’aigua li agrada més, quan és el millor moment i en quanta quantitat.

La llum és fonamental per a les plantes i és molt recomanable informar-se de la quantitat de llum que els agrada. Algunes se senten molt còmodes en llocs molt lluminosos mentre que altres prefereixen menys llum. En canvi en els extrems per falta o excés de llum les plantes no es sentiran còmodes i fins i tot podrien emmalaltir. No exposi les plantes a la llum solar intensa excepte aquelles plantes que ja saps segur que el sol directe no l’afecta.

Generalment la temperatura ideal per a una planta d’interior es troba entre els 14º a l’hivern i 24 a l’estiu. Evita els canvis ràpids de temperatura i procura no posar-les en zones amb corrents d’aire i eviti també els llocs molt tancats on la humitat ambiental pugui ser molt alta.

És bona idea comprar els productes adecuats a una botiga especialitzada i consultar als experts el tipus d’adob més adequat a cada planta.

A El Silu estarem encantats d’atendre tots els teus dubtes.

Abans de procedir a l’abonat cal estar informats. Generalment en l’etiqueta del producte trobarem la composició, informació, recomanacions i consells per a l’ús correcte de l’fertilitzant.  Necessiten certs elements, com el nitrogen, que és un dels protagonistes del seu creixement. El fòsfor els permet enfortir les arrels i el potassi està en la seva dieta preferida en fases de floració i és important perquè puguin oferir-nos les seves flors amb màxima esplendor.

Qualsevol fertilitzant per a les nostres plantes ha de contenir aquests macronutrients esmentats però depenent de la planta i de el moment en què es trobi serà interessant saber que percentatges de cada un és el més adequat. Els fertilitzants complets a més li aporten altres nutrients que potser en menor mesura també són importants com calci, sofre, magnesi, zinc, ferro i coure.

Quan les fulles perden el seu color i les puntes semblen cremades pot ser per falta de nutrients. També mostren un aspecte més trist i menys vigorós. A més quan tenen mancances és més fàcil que puguin emmalaltir perquè a l’trobar-se més febles els fongs i els paràsits poden aprofitar.

No facis servir fertilitzant en els seus moments d’estrès, per exemple, després de plantar, trasplantar o en canvis de test.

Les plantes no tenen les mateixes necessitats durant tot l’any. En les èpoques més fredes es desenvolupen amb més lentitud i consumeixen menys nutrients que en èpoques més temperades en les que requereixen més atenció en l’abonat perquè el seu metabolisme s’accelera i amb major creixement requereix d’un abonat més intens. En èpoques concretes com en els seus moments de floració poden preferir una composició més alta en potassi.

Amb el temps el substrat es va empobrint i cal anar reposant els nutrients que necessiten. L’excés també pot ser causa de problemes. En relació a la humitat del substrat és bo mantenir l’equilibri perquè un substrat molt sec pot acumular sals en molta quantitat.

Per evitar-ho és necessari el reg en la seva justa mesura. Si s’observa un excés de sals és molt recomanable rentar el substrat amb aigua abundant i un cop escorregut procedir amb un reg abonat. D’aquesta manera es pot eliminar l’excés de sals.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *